Arkæologi i mosen

Arkæologi i mosen

Arkæologi i mosen

Kun et stenkast fra Holmegaard Værk ligger Holmegaard Mose. Her er der gennem tiden gjort et utal af interessante arkæologiske fund. Kom med en tur i tidsmaskinen, når arkæolog, kulturarvschef og vicedirektør på Museum Sydøstdanmark, Kristoffer Buck Peder.


Fortiden er flere gange dukket frem af tørven i Holmegaard Mose. Ingen andre steder i Vest- og Centraleuropa er der fundet så mange og så velbevarede indlandsbopladser fra første halvdel af mellemstenalderen (ca. 9.000 til 6.500 f.Kr.) som her.

I 1944 stødte en tørvegraver på en bunke hasselnøddeskaller, og straks blev der sendt bud efter Nationalmuseet. Tre meter nede i de vandmættede tørvelag fandt Nationalmuseets arkæologer bopladsen 'Holmegaard IV' fra den ældre stenalder. Her er spor af bosættelser med hyttetomter, værksteder til flinthugning, dynger af måltidsrester og kasserede redskaber i træ, ben og hjortetak.

Bopladsen er den tidligste, man har fundet fra stenalderen, og den er usædvanlig velbevaret. På bopladsen finder man rester af fire buer. Den ene af dem, Holmegaard-buen, er særligt velbevaret, selvom om den er lavet for omkring 9.000 år siden. Det er den ældste og bedst bevarede bue i verden.

Kom med en tur i tidsmaskinen, når arkæolog, kulturarvschef og vicedirektør på Museum Sydøstdanmark, Kristoffer Buck Pedersen, sætter uret tilbage til stenalderen og drager på arkæologisk tur i mosen.

Undervejs vil du blandt andet høre om nogle af de mange spændende arkæologiske fund og redskaber, der er gjort i mosen og om, hvordan disse vidner om et rigt liv med jagt, natur og ritualer gennem tusinder af år.

Vandringen gennemføres medmindre dette vurderes uforsvarligt rent vejrligt. Husk derfor tøj og sko til lejligheden. I tilfælde af aflysning vil alle deltagere få pengene retur hurtigst muligt. Vandringen er cirka 2,5 kilometer, og er ikke velegnet for dårligt gående.

Praktisk info
Adresse: Holmegaard Værk, Glasværksvej 55, 4684 Holmegaard
Mødested: Foran sofaen i foyeren
Dato: 06. juli 2022
Tidspunkt: 15.30 - 16.30
Pris: 50 kr. + alm. museumsentré (kan købes i forsalg eller i døren på dagen)

Museumsentréen kan anvendes hele dagen på Holmegaard Værk inden for museets almindelige åbningstid.

Der er et begrænset antal pladser til omvisningen. Eventuelt overskydende billetter sælges i døren på arrangementsdagen. Vi kan ikke garantere, at der er billetter i overskud, når du ankommer. Derfor anbefaler vi, at du køber dine billetter i forsalg, så du er sikker på, at du ikke møder op forgæves.